Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

" ΣΙΚΙΝΟΣ " Εδώ τα σκουπίδια έγιναν γλάστρες με λουλούδια!

           Αγαπητοί επισκέπτες του blog, τα τελευταία χρόνια ταξίδεψα πολύ. Ταξίδεψα για Υπηρεσιακούς κυρίως λόγους, σε όλα σχεδόν τα Κυκλαδονήσια. Τα γνώρισα όλες τις εποχές. Στις δόξες τους την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και στις χειμωνιάτικες μοναξιές τους.Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας, κάποιες από τις εμπειρίες μου και ειδικά εκείνες που έχουν πρακτικό ενδιαφέρον.
          Θα αναφερθώ λοιπόν στην Σίκινο. Η Σίκινος, είναι ένα νησί στις νότιες Κυκλάδες και ευρίσκεται ανάμεσα στην ΄Ιο και στην Φολέγανδρο.΄Εχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 250 κατοίκους και αποτελείται από δύο χωριά. Την γραφική Χώρα, η οποία είναι χτισμένη, για τον φόβο των πειρατών, ψηλά στον λόφο, και την Αλοπρόνοια  το γραφικό λιμανάκι όπου δένει το πλοίο. Το οδικό της κυρίως δίκτυο, είναι δυο χιλιόμετρα και ενώνει τα δύο της χωριά.  Η Σίκινος απέχει με το πλοίο, από την ΄Ιο περίπου 40 λεπτά και άλλο τόσο από την Φολέγανδρο.

΄Αποψη της Σικίνου από το πλοίο (διακρίνεται ψηλά η Χώρα)
Χώρα Σικίνου.

   
Αλοπρόνοια.
           Τι είναι εκείνο που με κάνει να γράψω για την Σίκινο; Οι λύσεις. Δεν γνωρίζω, πιθανόν αυτές οι λύσεις να είναι γνωστές και σε άλλους. Πιθανόν να μην είναι εφαρμόσιμες αλλού. Πιθανόν! ΄Ομως εγώ εντυπωσιάστηκα! Εντυπωσιάστηκα διότι δεν τις έχω δει πουθενά αλλού. Και ειλικρινά έχω ταξιδέψει αρκετά. Δείτε και σεις και πείτε μου! Λύση στους κάδους σκουπιδιών! Είναι δυνατόν;
                                         Και όμως είναι !

Κάδοι απορριμάτων στην Σίκινο.
             Οι κάδοι αυτοί τεραστίων διαστάσεων, φτιαγμένοι από πολυεστέρα, έχουν φυτευτεί τουλάχιστον δύο μέτρα μέσα στην γη και εξέχουν περίπου μισό μέτρο πάνω από αυτήν. Φέρουν διπλό καπάκι, το οποίο δεν ανοίγει με την δύναμη του αέρα, ούτε από τα ζώα (γάτες κλπ). Εσωτερικά τοποθετείται τεράστια σακούλα σκουπιδιών, πολύ μεγάλης αντοχής, η οποία εφαρμόζεται στο πρώτο καπάκι, το οποίο κλειδώνεται με λουκέτο. Για την αποκομιδή των σκουπιδιών, χρησιμοποιείται ειδικό γερανοφόρο όχημα, το οποίο σε δέκα λεπτά αδειάζει τον κάδο από την σακούλα, και τοποθετεί νέα.

Κάδος με διπλό καπάκι και λουκέτο.
          
Το επάνω καπάκι για την απόρριψη των σκουπιδιών.

Κάδοι στην Χώρα Σικίνου.
 Φυσικά οι κάδοι, για λόγους καλαισθησίας, επενδύθηκαν με ντόπια πέτρα και δημιουργήθηκαν ζαρντινιέρες, στις οποίες φυτεύτηκαν λουλούδια.
Κάδοι στην Αλοπρόνοια.
               Με τον Καλλικράτη η Σίκινος, είναι από πρώην Κοινότητα, Δήμος. ΄Αξιος λοιπόν ο Δήμαρχος που έχει τόσο πρωτοποριακές ιδέες,σε έναν τόσο μικρό Δήμο. Από ότι έμαθα οι Σικινιώτες τον τίμησαν με την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές. Ελπίζω και στην ΄Ανδρο, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιάννης Γλυνός και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, τους οποίους και συγχαίρουμε για την εκλογή τους, να μας φέρουν τέτοιες καινοτομίες.

Στίχοι του Ελύτη στό μικρό Μπαράκι.
΄Οταν το γούστο περρισεύει.

Η Χώρα Σικίνου το βράδυ.
Με τον Δημήτρη τον Μαράκη στην Αλοπρόνοια.

                   Ο Σύλλογος Αλαδινού, είναι έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία του Δήμου, προκειμένου να γίνουν όμορφα τα χωριά μας.
         Επίσης στέλνω χαιρετίσματα, στον μοναδικό συνάδελφο στην Σίκινο Δημήτρη Μαράκη και στην σύζυγό του Φλώρα, για την αγάπη και την φιλοξενία που μου παρείχαν.

                                                     Γιάννης Πιπεργιάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: